ეთნობოტანიკური მონაცემები ღომის კულტურის შესახებ საქართველოში

ავტორები

  • თინათინ სადუნიშვილი საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტის სერგი დურმიშიძის ბიოქიმიისა და ბიოტექნოლოიის ინსტიტუტი https://orcid.org/0000-0001-8935-6246
  • ინესა მაისაია ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტი, ნიკო კეცხოველის სახელობის ბოტანიკის ინსტიტუტი https://orcid.org/0000-0002-0000-8630
  • ირინე დანელია საქართველოს ეროვნული ბოტანიკური ბაღი https://orcid.org/0000-0003-1233-4617
  • ლევან უჯმაჯურიძე გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სოფლის მეურნეობისსამეცნიერო - კვლევითი ცენტრი https://orcid.org/0000-0003-2907-4276
  • შალვა სიხარულიძე ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტი, ნიკო კეცხოველის სახელობის ბოტანიკის ინსტიტუტი https://orcid.org/0009-0001-4553-7771

საკვანძო სიტყვები:

ფეტვნაირი კულტურა ღომი, მარცვლის ბიოქიმიური შემადგენლობა, ეთნობოტანიკური მონაცემები, მოყვანა-დამუშავების იარაღები

რეზიუმე

საქართველოსკულტურული ფლორა ერის მატერიალური კულტურის საგანძურია. ის ქვეყნის მრავალფეროვანი ნიადაგურ-კლიმატურიპირობებით განპირობებული ბუნებრივი გადარჩევისდა ხალხური სელექციის შედეგია. საქართველოში უძველესი დროიდანვე განვითარებული მიწათმოქმედების არსებობაზე, ბოტანიკურ-არქეოლოგიურ-ისტორიულ მონაცემებთან ერთად,
ეთნობოტანიკური მონაცემებიც მიუთითებს. სამწუხაროდ, ეთნობოტანიკური ცოდნა - ეს უმნიშვნელოვანესი კულტურული მემკვიდრეობა იკარგება აგრარულ კულტურათა მრავალფეროვნებასთან ერთად. ამის ერთ-ერთი მაგალითი ფეტვნაირი პურეული კულტურა ღომია. საქართველოში სიმინდის კულტურის შემოსვლამდე (XVII ს.) სწორედ ფეტვნაირებს ეკავა მნიშვნელოვანი ადგილი ქვეყნის ეკონომიკაში; ძირითადი სასურსათო მარცვლოვანი კულტურა იყო ღომი Setaria italica (L.) P.Beauv (Panicum italicum L.), მოსახლეობის პურეული საკვები კი „ღომის-ღომი“. ნაშრომში განხილულია საქართველოს ღომის მორფოლოგიური, გენეტიკური და ბიოქიმიური მახასიათებლები; ამ კულტურის გავრცელების, მოყვანის, სასურსათო, სამკურნალო, საკულტო და სარიტუალოტრადიციებთან დაკავშირებული ეთნობოტანიკური მონაცემები. წარმოდგენილია ასევე ღომის კულტურის თესვა-მოყვანა-მოხმარებასთან დაკავშირებული იარაღები.

##submission.downloads##

გამოქვეყნებულია

2024-12-25